Pyszczak hełmiasty (Frontoza)

Opis

Pyszczak hełmiasty (Frontoza) – Cyphototilapia frontosa. Posiada bardzo charakterystyczny garb tłuszczowy (wypukłość czołowa z tkanki tłuszczowej). Ponadto posiada ciemnej barwy pionowe pasy, których intensywność uzależniona jest od nastroju ryby. Uznaje się je za ryby spokojne usposobione. W środowisku naturalnym żyje pośród skał, które są szczuplone zaopatrzone w roślinność.

Rodzina

Pielęgnicowate (Pielęgnice) – Cichlidae

Pochodzenie

Jezioro Tanganika w Afryce

Długość

ok. 30 cm

Odżywianie

Chętnie zjada ochotkę, dżdżownice, kryl, krewetki, małe ryby i pokarmy w tabletkach.

Temperatura

25-27 °C - przekroczenie górnej granicy o ponad 2°C, może skutkować śmiercią ryb

Warunki hodowlane

Pyszczaki hełmiaste powinny być hodowane w grupach (samiec plus 2-3 samice). Mogą być hodowane z gatunkami łagodnymi i spokojnymi. Zbiornik hodowlany musi być bardzo duży (min. 450-500L). W akwarium powinny znaleźć się duże wolne przestrzenie do pływania, odsłonięte miejsca odpowiednie do przeprowadzenia tarła i kryjówki skalne. Odpowiednia twardość mieści się pomiędzy 10-25°n i 7,4-8,7 pH. Rośliny o delikatnej budowie są niszczone.

Rozmnażanie

Ikra (25-100 jaj) składana jest na płaskiej powierzchni, a następnie zbierana do pyska. Samica inkubuje ją 35-40 dni. Po tym okresie samica wypuszcza je z pyska. W tym okresie młode mają ok. 1,5 cm długości.

18 komentarzy

  1. Delorm:

    maxymalnie 4 szt, w tym jeden samiec i 3 samice. Ta tyba rośnie powoli, ale dorasta do dużych rozmiarów. Mój dominujący samiec ma 34cm, a całe stado mam już od 6 lat. jak je kupowałem to miały od 5cm do 8 cm.

  2. ziomek:

    DO Piela Jakieś 2/4sztuki góra 7

  3. Piela:

    ile tych ryb można wpuścić do baniaka 240l ?? ??

Dodaj swój komentarz

Jesteśmy jednym z największych portali i forum akwarystycznych w Polsce. Strona SuperAkwarium.pl powstała z myślą o miłośnikach hodowli ryb akwariowych. Akwarystyka to niezwykła pasja, którą chcemy propagować razem z Wami.

SuperAkwarium.pl

Zdjęcia użytkowników

Newsletter