Opis
Szczupieńczyk Dageta - Epiplatys dageti Monrovia. Ten wspaniały gatunek szczupieńczyka większość czasu spędzą w środkowych i górnych warstwach wody. Według niektórych źródeł pierwsza para tego gatunku została sprowadzona do Europy w 1908 roku. Najprawdopodobniej dostał je i rozmnożył J.P.Arnold. Powszechnie uważa się, że wszystkie osobniki rozmnożone do 1963 roku są potomkami tej pierwszej pary. Posiada ubarwienie zielonooliwkowe z 5-7 poprzecznymi pręgami. Są agresywne w stosunku do ryb mniejszych, a nawet podobnej wielkości. Samice są zazwyczaj mniejsze oraz mają słabiej rozwinięte płetwy. Bardzo szybko przystosowują się do różnych warunków.
Rodzina
Karpieńcowate (Cyprinodontidae)
Pochodzenie
W środowisku naturalnym żyje w płytkich zbiornikach afrykańskiej sawanny, położonych w Liberii na północ od Monrovii. Występują tam płytkie, spokojne i gęsto porośnięte wody. W wielu przypadkach są to wody muliste, kwaśne i miękkie.
Długość
ok.5 cm.
Odżywianie
Spożywają głównie pokarm żywy i mrożony oraz mniej chętnie suchy. Ponadto chętnie polują na młode i małe rybki.
Temperatura
22-26 C.
Warunki hodowlane
Akwarium powinno mieć minimum 60 cm długości, a podłoże powinno być z ciemnego piasku. Doskonale czuje się w cieniu roślin, jednakże potrzebuje także otwartej przestrzeni do pływania. Może przebywać z rybami ławicowymi, pielęgniczkami, jak również kiryskami. Preferuje wodę miękką do średnio twardej o pH 6,0-7,0.
Rozmnażanie
Rozmnożenie i wychów młodych nie jest trudny. Tarło przebiega przez kilka tygodni. Samica codziennie składa po kilkanaście jaj. Zbiornik to tarła powinien być przygotowany jak dla gatunków przyklejających ikrę do różnego rodzaju podwodnych przedmiotów. Młode wykluwają się po około 10 dniach inkubacji. W tym okresie należy obficie karmić dorosłe, aby nie zjadały ikry. Młode przebywają blisko powierzchni skąd można je w łatwy sposób zebrać. Młode karmmy larwami solowca lub widłonogami.
0 komentarzy